TARTA WYTRAWNA

Lubię eksperymentować w kuchni i niestety często moja rodzinka musi testować moje przepisy. Muszę przyznać , że są oporni do tego, zwłaszcza jak zauważą lub wyczują dużą ilość warzyw. A ja warzywa kocham , a że uwielbiam zjeść czasem coś innego niż tylko schabowego, kotleta czy spaghetti to tym razem padło na coś takiego jak tarta wytrawna.

Składniki na ciasto:

2 nie­peł­ne szklan­ki mąki

3 łyż­ki wody

100 g masła

2 jaj­ka

duża szczyp­ta soli

Wszyst­ko zagnieść i wło­żyć do lodów­ki na 30 minut

W tym czasie można przygotować sobie farsz :

papry­ka         \

10 pie­cza­rek   |   <—-  Wszyst­kie te skład­ni­ki pokro­ić cien­ko i pod­sma­żyć na maśle

cebu­la          /

2 małe pomi­do­ry spa­rzyć i obrać ze skóry

kil­ka pomi­do­rów suszonych

Wszyst­ko kolej­no razem wymie­szać , dodać sól i pieprz i ulu­bio­ne zioła. 

Do misecz­ki wło­żyć dużą łyż­kę ser­ka topio­ne­go śmie­tan­ko­we­go , jogurt natu­ral­ny i jed­no całe jaj­ko. Wymie­szać. Dodać sól i pieprz i ja doda­łam jesz­cze ziół transylwańskich.

Cia­sto na tar­tę roz­wał­ko­wać i wyło­żyć do wysma­ro­wa­nej masłem tor­tow­ni­cy . Pona­kłu­wać widel­cem i wsta­wić do roz­grza­ne­go pie­kar­ni­ka 190 stop­ni i piec 8 minut. Potem wyjąć i nało­żyć farsz do środ­ka i zalać masą jogur­to­wą . Posy­pać star­tym żół­tym serem i wło­żyć do pie­kar­ni­ka.  Wszyst­ko zapie­kać w 180 stop­niach przez 35 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *