Lubię eksperymentować w kuchni i niestety często moja rodzinka musi testować moje przepisy. Muszę przyznać , że są oporni do tego, zwłaszcza jak zauważą lub wyczują dużą ilość warzyw. A ja warzywa kocham , a że uwielbiam zjeść czasem coś innego niż tylko schabowego, kotleta czy spaghetti to tym razem padło na coś takiego jak tarta wytrawna.
Składniki na ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
3 łyżki wody
100 g masła
2 jajka
duża szczypta soli
Wszystko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut
W tym czasie można przygotować sobie farsz :
papryka \
10 pieczarek | <—- Wszystkie te składniki pokroić cienko i podsmażyć na maśle
cebula /
2 małe pomidory sparzyć i obrać ze skóry
kilka pomidorów suszonych
Wszystko kolejno razem wymieszać , dodać sól i pieprz i ulubione zioła.
Do miseczki włożyć dużą łyżkę serka topionego śmietankowego , jogurt naturalny i jedno całe jajko. Wymieszać. Dodać sól i pieprz i ja dodałam jeszcze ziół transylwańskich.
Ciasto na tartę rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy . Ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika 190 stopni i piec 8 minut. Potem wyjąć i nałożyć farsz do środka i zalać masą jogurtową . Posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez 35 minut.