Brownie jak to brownie, chyba nie ma osoby, która nie potrafi upiec tego czekoladowego ciasta. Ja ogólnie uwielbiam piec. Wolę to robić niż gotowanie obiadów. A moje brownie to brownie z malinami 🙂 Upieczone znika tego samego dnia.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 gorzkie czekolady
- niepełna szklanka cukru
- kostka masła ( 200g )
- 3/4 szklanki mąki
- szklanka mrożonych malin
Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu. Następnie dodaje połamaną w kosteczkę czekoladę , ale tylko 2 tabliczki. Rozpuszczone zdejmuję z płyty i odstawiam do przestudzenia.
W misce ubijam jajka z cukrem. Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem, a na koniec mąkę. Wszystko mieszam drewnianą łyżką. Ustawiam piekarnik na 160 stopni.
Trzecią tabliczkę czekolady, kroję nożem na wiórki. Można też zetrzec na tarce.
Ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 26 cm , którą wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam margaryną. Wylewam masę. Układam mrożone maliny i posypuję startą czekoladą.
Piekarnik się już w tym czasie nagrzał, więc wkładam moją masę i piekę 35 minut .
Oto moje brownie z malinami 🙂