BROWNIE Z MALINAMI

Brownie jak to brownie, chyba nie ma osoby, która nie potrafi upiec tego czekoladowego ciasta. Ja ogólnie uwielbiam piec. Wolę to robić niż gotowanie obiadów. A moje brownie to brownie z malinami 🙂 Upieczone znika tego samego dnia.

Składniki:

  •  3 jajka
  • 3 gorzkie czekolady
  • niepełna szklanka cukru
  • kostka masła ( 200g )
  • 3/4 szklanki mąki
  • szklanka mrożonych malin

Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu. Następnie dodaje połamaną w kosteczkę czekoladę , ale tylko 2 tabliczki. Rozpuszczone zdejmuję z płyty i odstawiam do przestudzenia.

W misce ubijam jajka z cukrem. Następnie dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem, a na koniec mąkę. Wszystko mieszam drewnianą łyżką. Ustawiam piekarnik na 160 stopni.

Trzecią tabliczkę czekolady, kroję nożem na wiórki. Można też zetrzec na tarce. 

Ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 26 cm , którą wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam margaryną. Wylewam masę. Układam mrożone maliny i posypuję startą czekoladą. 

Piekarnik się już w tym czasie nagrzał, więc wkładam moją masę i piekę 35 minut . 

Oto moje brownie z malinami 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.